Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Letos že 20. leto zapored.
Za rakom letno v Sloveniji zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80-odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo. Rak ne izbira, zboli lahko kdorkoli. Otrok iz našega ali kateregakoli kraja, lahko je otrok iz vaše ulice, ali pa otrok vašega znanca, prijatelja.
Simbol boja proti otroškemu raku je zlata pentlja.
Zlato je plemenita kovina. Prav tako so plemeniti naši otroci. Predstavlja plamen upanja in čistost otroških src.
Simbolizira boj z rakom. Zlato mora skozi ogenj, da postane močnejše in trpežnejše. Takšna je tudi pot Junakov – otrok z rakom. Po vseh težavah in bolečinah, ki jih izkusijo, so močnejši in pogumnejši. Zato jih imenujemo Junaki z veliko začetnico.
15. februarja si v ta namen PRIPNIMO ZLATO PENTLJO in s tem izkažemo podporo:
– otrokom in mladostnikom, ki se spopadajo z rakom,
– vsem, ki so premagali otroškega raka,
– družinam, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka,
– zdravnikom, zdravstvenemu osebju in prostovoljcem, ki svoj poklic in čas namenjajo otroškemu raku.
Društvo Junaki 3.nastropja na svoji spletni strani ( https://junaki3nadstropja.si/ ) pozivajo :
“Junaki 3. nadstropja so še posebej junaški otroci. To so otroci, ki se zdravijo ali so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani. To so otroci z rakom. Življenje jim je v mladosti naprtilo tako težko preizkušnjo, da potrebujejo še toliko več moči in spodbude pri nas – starših, odraslih. Zato smo Junaki 3. nadstropja tudi starši, ki nas je združila ta težka bolezen naših otrok in srčna želja, da jim v njihovem prikrajšanem otroštvu pomagamo. Dobrodošli med nami vsi, ki potrebujete nasvet, in vsi, ki želite tudi sami pomagati.”