Napis

SLEDITE NAM NA SOCIALNIH OMREŽJIH

Ikona

PROJEKT DONIRANA HRANA

Projekt Donirana hrana je dobrodelni projekt namenjen socialno najranljivejšim posameznikom in družinam, ki so se znašli v trenutni ali dolgotrajni stiski zaradi slabšega socialnega in zdravstvenega stanja, brezposelnosti ali drugih težav.

 

KDO SO UPRAVIČENCI DO PAKETOV DONIRANE HRANE?
  • Občani Mestne občine Celje
  • Upravičenci do denarne socialne pomoči.
  • Posamezniki, ki imajo lastne prihodke in občasno prejemajo denarno socialno pomoč.
  • Posamezniki, ki so se znašli v trenutni materialni in socialni stiski ter sami niso zmožni poskrbeti za lastno preživljanje, so brez sredstev za preživljanje in nimajo pogojev za denarno socialno pomoč.

Prejemnike paketov  Donirane hrane določi Center za socialno delo Celje

 
KDAJ SE DELIJO PAKETI DONIRANE HRANE?

Upravičenci do paketov hrane bodo po predhodnem dogovoru ob določenem dnevu prevzemali pakete donirane hrane skozi vse leto:
– od torka do nedelje od 8.00 do 11.00 ure.

V  primerih, ko so trgovine zaradi praznikov zaprte je naslednji dan razdelilnica donirane hrane zaprta.

Projekt sofinancira Mestna občina Celje, izvajanje in razvoj projekta vodi JZ Socio Celje

 

Kje se nahajamo

Kontakt

Telefon: 051 397 770

                051 321 166

E-pošta: projekt.viski.hrane@gmail.com

 

VSEBINSKI IN ČASOVNI OPIS PROGRAMA DONIRANE HRANE V MO CELJE

 

Ker je projekt količinsko prerasel količine delitve hrane iz trgovskih centrov Mercator, Tuš, Interspar samo za uporabnike Zavetišča, Materinskega doma, Varne hiše, Kriznega centra za mlade in nekaterih družin, smo želeli to hrano deliti tudi med ostale uporabnike oz. občane MO Celje.

V ta namen je MO Celje dodelila JZ Socio v uporabo brezplačen prostor v bivši tehnični šoli na Kidričevi 3, kjer je bila 17.4. 2014, po dobrem letu od kar je zaživel projekt, odprta prva razdelilnica hrane v Sloveniji za razdeljevanje donirane hrane.

Hkrati so članice Lions Kluba zbrale denar in kupile dva dostavna avtomobila, s katerim se hrana dostavlja vsak večer po zaprtju trinajstih trgovin v te prostore.

Projekt je pomemben z več vidikov. V prvi vrsti seveda zato, ker se s tem pomaga ljudem, ki se težko prebijejo skozi mesec. Pa tudi zato, da hrana, ki je užitna, ne pristane v smeteh.

Naši zaposleni v projektu znajo prisluhniti ljudem, imajo sposobnost vživljanja v stiske drugih, pozitiven odnos do ljudi, ki se v vsakdanjem življenju soočajo z najrazličnejšimi problemi, težavami stiskami. Ljudje niso lačni samo hrane, enako tudi prijazne in lepe besede. To je bilo zelo vidno v času Covida, kjer so bile stiske ljudi še večje.

Vsak upravičenec prejme paket hrane enkrat na teden oziroma štirikrat na mesec. Gre predvsem za dnevno svežo in pripravljeno hrano, ki ji rok uporabe poteče ob polnoči istega dne – kruh in pekovske izdelke, pečeno meso, solate, narezano sadje in zelenjavo, sendviče, mleko in mlečne izdelke ter sladice.

Hrano vsako jutro delimo od 8.00 do 11.00 ure zapisano v HACCP načrtu, ki odraža dejanske postopke, ki se v programu izvajajo. Ob prvem prevzemu paketa hrane vsak upravičenec podpiše izjavo, da je seznanjen, da je živilo treba zaužiti isti dan ali ga obdelati tako, da se mu podaljša rok uporabnosti. Prav tako imamo na vidnem mestu obešen seznam alergenov za izdelke, ki niso pakirani z deklaracijo ter navodila kako razumeti in uporabljati oznake o roku uporabnosti »Uporabno najmanj do in Porabiti do«, z namenom preprečevanja uničenja živil. Od prevzema do predaje hrane opravimo temperaturni nadzor nad živili, saj mora končni uporabnik dobiti hrano na primerni temperaturi.

Izjava matere z večjim številom otrok: »Sedaj v tem času, ko so otroci doma in ne v šoli sem še v večji stiski. Treba jim je dati najmanj tri obroke hrane, ker so kar naprej lačni. Že tako ne vem, ali bom s temi dohodki prišla skozi cel mesec. Čaka me še plačilo položnic.

Za vse, kar prejmemo pri vas, smo zelo hvaležni, vse pojemo. Če nam kaj ostane damo v skrinjo za še bolj hude dni. Otroci pa se najbolj razveselijo pekovskih izdelkov ali kakšne tortice, ki jim jih jaz ne morem kupovati vsak dan. Zelo ste nas razveselili tudi z velikonočnimi dobrotami, ki si jih sami ne bi mogli kupiti. Tako pa ste nam pričarali lepe praznike.

Projekt Donirana hrana je prerasel meje Celja in je postal največji projekt vseh slovenskih Lionsov. Samo v Celju trenutno prejema paket hrane 257 upravičencev. Na dan razdelimo od 300 do 350 kilogramov. V letu 2021 smo na tak način pomoči potrebnim ljudem razdelili 105 ton hrane.

V času krize so nam poleg trgovin priskočili na pomoč različni donatorji.

Skoči do osrednje vsebine