Trajnostna mobilnost v Mestni občini Celje

 

 

V Mestni občini Celje se vse bolj pripravljamo na uvedbo digitalnih platform in aplikacij na področju mobilnosti v okviru prizadevanj  za bolj učinkovito, trajnostno in povezano urbano okolje. V  svojih strategijah že vključujemo vpeljavo rešitev za mobilnost : od rešitve za povezovanje mestnega in javnega potniškega prometa do sistemov električne mobilnosti. Uvedli smo pametno mestno kartico in mobilno aplikacijo CENTRALKA.

Centralka zajema tri storitve, ki neposredno usmerjajo k trajnostni mobilnosti in izzivom, s katerim se v  mestu spopadamo na področju mobilnosti – kolesarjenje, javni prevoz in parkiranje. Z uporabo Centralke lahko uporabniki in občani spremljamo prihode in odhode mestnega avtobusa Celebus na postaje in kupujemo vozovnice za vožnje z avtobusom, lahko si sposodimo kolesa v sistemu KolesCe, pregledamo lahko pr

osta parkirna mesta, plačamo parkirnino in celo podaljšamo parkiranje na daljavo. Z Centralko lahko kupimo mesečne in letne dovolilnice za parkiranje.

S KolesCem ponujamo izposojo električnih ali klasičnih koles. Na daljavo si s pomočjo aplikacije Centralka lahko uporabniki preverimo razpoložljivost na izbranih postajah ter hitro in enostavno aktiviramo izposojo kolesa.

S pomočjo Centralke lahko občani preverimo prosta parkirna mesta  v okolici, preštevanje kovancev je za nas nepotrebno, saj lahko parkiranje uredimo z njeno pomočjo, prav tako lahko parkirnino podaljšamo na daljavo.

Celebus je mestni avtobus s katerim se občani vozimo po Celju. Za ceno 1 eur se občani in uporabniki Centralke lahko peljemo neomejeno število  relacij dnevno ( za primerjavo brez aplikacije je cena vozovnice na avtobusu 2 eura ). S Centralko lahko uporabniki preverimo prihod in odhod avtobusov, imamo pregled voznega reda, spremljamo avtobusne linije v realnem času, brezgotovinsko lahko nakupujemo vstopnice in z Centralko hitro potrdimo vozovnico na avtobusu.

 

Avtor: Tanja Zagozda, Projektna pisarna Celje Zdravo mesto

Vir fotografij: Mestna občina Celje