V Sloveniji danes zaznamujemo slovenski dan brez zavržene hrane. Osrednje poslanstvo dne je povabiti družine, posameznike, podjetja in druge ustanove tako v javni kot zasebni sferi k sodelovanju in zavezništvu za manj zavržene hrane.
Leta 2021 je tako vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane.
Na svetovni ravni se približno tretjina vse hrane, proizvedene za ljudi, zavrže, kar znaša približno 2,3 milijarde ton letno.
Količina zavržene hrane bi lahko bila bistveno manjša, če bi vsak od nas spremenil odnos do hrane v smislu zavedanja, da hrana ni samoumevna dobrina in da je zato z njo potrebno ravnati premišljeno in spoštljivo. Prvi korak k temu pa je zagotovo ozaveščanje najširše javnosti o tej problematiki s konkretnimi nasveti, kako spremeniti vsakodnevne navade in zmanjšati količine zavržene hrane.
Verjamemo, da lahko z majhnimi dejanji dosežemo velike spremembe.
Naj hrana ne bo odpadek.
Da bi vsi skupaj in vsak zase prispevali kamenček v mozaiku odnosa do hrane so nas danes zvečer v projektu Donirana hrana obiskale članice Lions kluba Celje Mozaik in nam donirale nekaj priboljškov za naše uporabnike ter podarile kolo za namen izvajanja projekta Donirana hrana. Hvala vsem skupaj.