Ta teden med 23.01. in 29.01.2022 obeležujemo EVROPSKI TEDEN PREPREČEVANJA RAKA NA MATERNIČNEM VRATU
Da povemo malo o tej bolezni: Najpogostejši simptom pri raku na materničnem vratu so nenavadne krvavitve, ob katerih večina žensk le zamahne z roko. Pojavijo se lahko med menstruacijo ali po spolnem odnosu. Ženska jih lahko zazna kot blage krvave izcedke ali kot rožnato obarvan vaginalni izcedek.
Rak na materničnem vratu se da uspešno preprečiti. Če je ženska cepljena proti hpv, ki je večinoma povzročitelj bolezni, in se redno udeležuje pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna.
Cepivo varuje pred dvema genotipoma visokotveganih HPV Ženske, ki redno hodijo na preglede, imajo 80-odstotno manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za rakom materničnega vratu. Prav tako ženske, ki so bile cepljene proti hpv še pred prvo okužbo. Cepivo varuje pred dvema genotipoma visokotveganih HPV (16 in 18), ki povzročata okoli 70 odstotkov vseh rakov materničnega vratu.

Od leta 2009 se je v Sloveniji mogoče cepiti proti okužbi s HPV. Cepljenje proti okužbi s HPV se izvaja ob sistematskem pregledu – prejmejo ga deklice, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole in so cepljene s prvim odmerkom. Zamudnice lahko cepljenje proti okužbi s HPV  opravijo v splošnih ambulantah. Cepljenje je brezplačno za študentke zamudnice (rojene leta 1998 ali kasneje, ki do sedaj še niso bile cepljene). Za vse ostale je cepljenje samoplačniško. Za vse pa so potrebni 3 odmerki.