Zavetišče za brezdomce

Urjenje sivih celic

Kljub sončnemu februarskemu dnevu je še vedno zima, temperature so nizke, kmalu je tudi temno.  Zato je pomembno popoldneve zapolniti z dejavnostmi, med katere spadajo tudi miselne aktivnosti za ohranjanje mentalne vitalnosti in dobro psihično počutje. V ta namen smo za razgibanje možganov pripravili nove knjige, revije, stripe, križanke, sudoku igre ter igre za urjenje spomina, kjer je vsak našel nekaj zase in tako poskrbel, da bodo njegovi možgani ohranili vitalnost in hitrost.

MESEC FEBRUAR, MESEC KULTURE, LJUBEZNI IN PUSTNIH ŠEM

  Gotovo ste že slišali, da je letošnje leto prestopno leto, ki vsake štiri leta koledarskemu letu doda en dan. Mesec februar nas bo pozdravil s kulturnim in državni praznikom, ki je 8.2.2020 ob dnevu Franceta Prešerna, našega največjega pesnika. Ob kulturnem prazniku, dnevu odprtih vrat, si bomo lahko ogledali  muzeje in galerije brezplačno. Februarja praznujemo tudi  Valentinovo, ki je praznik zaljubljencev, prijateljev in vseh, ki se imajo radi. Ne smemo pa pozabiti na pust, ki prinaša veselje, pustne šeme, norčije, odganja zimo in mraz, ter kliče na pomlad. Pri nas se bodo skozi cel mesec februar odvijale različne ustvarjalne delavnice kjer bomo izdelovali izdelke iz papirja, recitirali Prešernove pesmi, igrali miselne igre, izdelovali pustne maske ter srčke iz gline.

Praznovanje rojstnih dnevov

Januar je mesec, ko ima največ naših stanovalcev rojstni dan, zato je bilo skozi cel mesec zelo pestro. Praznovanja so potekala ob tortah in prijetnem druženju kjer so se stanovalci poveselili  in zabavali. Slavljenci so prejeli veliko lepih želja in daril, tako od sostanovalcev kot od zaposlenih, Vsi si pa želimo še veliko tako lepih mesecev kot je bil januar, kateri je zaradi lepih dogodkov zelo hitro minil.  

Zdrav prigrizek

Stanovalci so si danes privoščili zdravo malico – jabolka in sir. Zraven se je skuhal še domač nesladkan zeliščni čaj, tako smo poskrbeli tudi za zadostno količino vnosa tekočine.  Za zdrav življenjski slog si privoščimo še popoldanski sprehod na svežem zraku.

Igre za ohranjanje spomina

Ali se še spomnite prvega filma, ki ste si ga ogledali v kinu? Kakšna je bila registrska številka vašega prvega avtomobila? Ali se spomnite prvega dneva vaše službe? To so vprašanja, ki smo se jih s stanovalci spraševali ob igrah, s katerimi smo skrbeli za ohranjanje naših kognitivnih funkcij. Med brskanjem po spominih smo se preizkusili tudi v igri »Ime, priimek, žival, rastlina« ter iskanjem manjkajočih predmetov (na mizo smo položili predmete, si jih ogledali, nato pa enega odstranili in tisti, ki je ugotovil kateri predmet manjka je dobil točko). Med igrami smo se pošteno nasmejali in razmigali možgančke.

Tradicionalni obisk članic Rotary cluba Celje

Spet je leto naokoli in kot tolikokrat do sedaj so nas ponovno, že tradicionalno obiskale trinajsto leto zapovrstjo, članice Rotary kluba Celje. V naše Zavetišče prinašate v tem času toplo in prijazno besedo in delite z nami svojo dobro voljo. Mi pa smo vedno veseli vašega obiska, vašega pozdrava in iskrenega stiska rok. Tako je bilo tudi danes, ko je bil v času vašega obiska vsak od nas slišan in, da ste vsakemu od nas namenile spodbudne besede, ki bodo še po vašem odhodu odzvanjale v nas. Hvala vsem članom in članicam za donacijo pečice in steklokeramične plošče. Želimo vam vse lepo, veliko poslovnih uspehov in življenje na katerega boste s pogledom nazaj neskončno ponosni.

IZDELOVANJE ETUIJEV IZ FILCA

V Zavetišču smo mesec januar pozdravili z ustvarjalno delavnico šivanja večnamenskih etuijev iz filca. Stanovalci so v tej delavnici pokazali svoje ustvarjalne ročne spretnosti. Vsak posamezen stanovalec si je izbral svojo barvo iz katere je zašil etui. Na delavnici so potekale tudi ročne spretnosti izdelovanja papirnatih embalaž za etuije in izdelovanje etiket, ki krasijo končen izdelek. Stanovalci, so se v velikem številu udeležili delavnice in v dobrem vzdušju ustvarili veliko unikatnih ročnih izdelkov.                                       

HIŠKE – OBESKI ZA KLJUČE

V naših skupnih prostorih so stanovalci nadaljevali svoje ustvarjalne veščine ročnih spretnosti iz filca. Veliko stanovalcev ima dobre ročne spretnosti in željo po šivanju, za to se je porodila ideja, izdelati obeske za ključe. Iz filca so v obliki hiše izrezali obeske, ki simbolizirajo njihov začasni dom. Med ustvarjanjem so se stanovalci zbližali in povezali. Urice ustvarjanja stanovalcem veliko pomenijo, saj lahko le tam, pokažejo svoje talente in se razbremenijo vsakodnevnih skrbi.                                             

BROŠKE CVETOV IZ FILCA

Na ustvarjalni delavnici smo s tehniko izdelave cvetov iz filca izdelovali broške. Stanovalci so iz filca izdelali vzorčke cvetov, katere so zašili v obliki rožice. Izdelane broške so okrasili z biserčki različnih barv, ki dodajo noto nežnosti cvetov. Na delavnicah smo večji poudarek namenili šivanju in sicer vztrajnosti ter natančnosti. Ročne spretnosti ob ritmičnem ponavljanju gibov roke krepijo njihov mišični spomin in dajejo stanovalcem voljo pri izdelali unikatnih izdelkov. Na vse končne izdelke so stanovalci zelo ponosni saj so to produkti njihovih ročnih spretnosti.