1. februar – svetovni dan boja proti raku, mednarodni dan za ozaveščanje o raku ter spodbujanje preprečevanja, odkrivanja in zdravljenja raka.
  Letos kot tudi lani poteka pod geslom »Zmanjšajmo neenakosti pri obravnavi bolnikov z rakom«,.

Po podatkih Registra raka RS na Onkološkem inštitutu Ljubljana v Sloveniji vsako leto za rakom na novo zboli več kot 16.000 oseb, več kot 6.500 jih umre.

V Sloveniji smo v zadnjih 10 letih nadpovprečno povišali preživetje bolnikov z rakom

Najpogostejši raki v razvitem svetu in tudi pri nas (kože, pljuč, dojk, prostate ter debelega črevesa in danke) so leta 2019 predstavljali 60 % vseh ugotovljenih rakov. Ti raki so povezani z nezdravim življenjskim slogom: kajenjem, čezmernim pitjem alkoholnih pijač, neustrezno prehrano, premalo gibanja in posledično prekomerno težo ter čezmernim sončenjem. Na njihov nastanek lahko vplivamo z ukrepi primarne preventive.

Več kot tretjino primerov raka je mogoče preprečiti. Drugo tretjino je mogoče pozdraviti, če bolezen odkrijemo zgodaj in jo pravilno zdravimo.

 

12 ukrepov za preprečevanje raka

 1. Ne kadite – Če kadite, si postavite za cilj, da boste kajenje opustili.
 2. Ne kadite v navzočnosti drugih – Tudi pasivno kajenje škodi. Če kadite, se potrudite, da nikoli ne kadite zraven ljudi, ki so nekadilci. S kajenjem v njihovi bližini namreč škodite njihovem zdravju.
 3. Vzdržujte zdravo telesno težo – Tudi prekomerna telesna teža je dejavnik tveganja za vrsto bolezni, tudi raka. Potrudite se, da imate zdravo telesno težo.
 4. Vsak dan bodite telesno dejavni – Telovadbo enostavno morate vključiti v svoj vsakdan.
 5. Prehranjujte se zdravo – Telo potrebuje gibanje pa tudi zdravo hrano. Dovolj sadja in zelenjave; idealno je, če imate zelenjavo ob vsakem obroku.
 6. Omejite uživanje alkohola – Če posežete po alkoholu, se držite smernic za zmerno uživanje.
 7. Čim manj se izpostavljajte sončnim žarkom
 8. Na delovnem mestu se zaščitite pred nevarnimi snovmi, ki povzročajo raka
 9. Varujte se pred ionizirajočim sevanjem
 10. Ženske lahko dojijo – pokazalo se je, da dojenje manjša ogroženost z rakom. To je nekaj, kar ženske lahko naredijo za svojo preventivo.
 11. Cepite se – Proti raku na materničnem vratu se je mogoče zaščititi s cepljenjem proti humanim papilomavirusom (HPV)
 12. Udeležujte se presejalnih programov – Po 50. letu starosti se ženske lahko udeležujejo preventivnega mamografskega pregleda, ki lahko odkrije raka na dojkah. To je presejalni program DORA. Program SVIT odkriva raka na debelem črevesu in danki. Program ZORA pa predrakave spremembe na materničnem vratu. Prej kot je rak odkrit, lažje in uspešnejše je lahko zdravljenje.